Кратко: за доходите

сряда, 30 януари 2008 г. ·

Първият ми пост, разбира се, ще е на тема, която касае всеки жител на милата ни родина - доходи. И по точно доходите на управляващите.
Аз съм голям фен на Коритаров и почти не пропускам сутрешния блок на НТВ. Планирам да си купя телевизорче за колата, за да мога наистина да нямам пропуск, но това е друга тема.Та вчера гост беше Георги Кадиев, който, по повод „забравянето” на декларациите за доходи от държавни предприятия и бордове, заяви следното:

„Решението е: или обществото ще разбере, че това са високо платени длъжности и ние спокойно ще си обявяваме доходите, или пък, ако не го разбира, както е в момента, тогава трябва да се тръгне към намаляване на тия доходи”

Не виждам защо човек трябва да се притеснява от високите си доходи. Особено ако си върши работата... Тук изниква и проблемът – голямата диспропорция между свършената работа и получения доход. Нямам нищо против лицето Х да взима луди пари. Няма да му завиждам дори, ако виждам резултата от положените от него усилия. Понеже говориме за публични предприятия, предимно държавни, е лесно да се провери, дори само чрез пресата, какво им е дереджето. В повечето случаи то е плачевно. И на този фон, определен брой личности си раздават големи заплати.
Ако бях на тяхно място и аз нямаше да си декларирам доходите. Понеже се познавам, знам, че ще е от срам.

2 comments:

Анонимен каза...
30 януари 2008 г. в 14:52  

Аз пък смятам, че човек трябва да се приспособява към средата.
Т.е. => следователно да се стреми към колкото се може по-голяма заплата при възможно най-ниско трудовложение(А?)!

Любомир Попов каза...
28 февруари 2008 г. в 10:11  

Искам само да напрява едно уточнение, поради факта, че медиите раздухват нещо което не разбират или по скоро не им е изгодно да разбират, защото няма кой да им обръща внимание.
1. Съществува закон, според който, заемащите високи държавни постове, трябва освен данъчни декларации, да попълват едни други декларации с данни за тях и семействата им свързани с доходите, фирмите и кредитите и т.н.
2. За да се направи засечка, кой си е попълнил и двете справки се сверяват данните с НАП, КАТ и др.
Следствия:
- Сметната палата обявява имената на хората, които съвестно са си платили данъците към държавата. но поради някаква тъпа причина, според мен, не са попълнили другата декларация, с чието непопълване не са нанесени вреди на държавата и не са укрити доходи.
- Сметната палата няма как да обяви, че някой е получил нерегламентирани доходи, защото няма как да разбере за тях.
Няма да оправдавам никой за това че не е спазил изискването на този закон, но в списъка имаше един човек, непопълнил данни за едно Ауди 80 на 20 години за 1500 лева.
Друг човек не е попълнил 70 000 в декларацията, но пък си има документ за платения данък за тази сума.

Джаджи

Clicky Web Analytics