Особености на българските тоалетни

вторник, 20 януари 2009 г. ·

Клозетната афера почти отшумя, но аз, верен на принципа "по-добре късно, отколкото никога", ще разкажа една история.
Преди 13-14 години ходихме на море на някакви бунгала в Ахтопол. В заведенията, най-разпространения кенеф беше от вида клекало. Същото беше и в Созопол, Приморско, Обзор, Несебър и Слънчев бряг. Дотолкова бяхме свикнали с него, че май въобще и не забелязахме кога, по заведенията в курортите, започнаха да се появяват нормални, за западните стандарти, тоалетни. Все пак, мисля, че допреди 5-6 години, клекалото беше преобладаващия вид кенеф.
Но да се върнем на историята. С нас беше дошло едно момче, което от 3-4 години живееше в чужбина и му беше доста неприятно ползването на клекалото. Дори и за малка нужда. Предпочиташе да опикае някой храст. За голяма нужда се връщаше до квартирата си. Той и още един младеж, който беше с гаджето си, бяха на квартира. Може би единственото по-стресиращо преживяване, от това да ползва клекало, беше, когато ползва тоалетната в бунгалото ни и разбра, че малката кърпичка, която виси на закачалката и с която си беше избърсал ръцете, не е за лице, а за гъз. Да, така е. Някои хора, след като се изсерат, си подмиват задника. Не съм аз...
Пак се отплеснах. Идеята ми е, че клекалото не може да не остави дълбок отпечатък в съзнанието на всеки, който е свикнал на елементарни удобства, дори когато посещава тоалетната. То това не е като да клекнеш и да се изсереш на полето. Тревата да гъделичка задника ти... отвсякъде да се носи аромат на природа.... черноморското клекало е една гадна дупка в земята, която смърди на лайна! Предполагам, че 90% от туристите са запомнили нашето черноморие с рядкото щастие, което ги сполетява и клеченето в този вид тоалетна. Изхождайки от тези разсъждения, никак не е учудващо, че някакъв там чешки художник е изобразил България именно с клекало.
Голямата ирония в случая е, че знам за едно все още функциониращо клекало. Намира се в една от четирите каси на чешкото дружество ЧЕЗ България в София. Предполагам, че не са сложили нормална тоалетна, защото пестят всяка стотинка за реинвестиции в рушащата се електропреносна мрежа на столицата ни. А може да е просто от носталгия.

2 comments:

Анонимен каза...
20 януари 2009 г. в 23:38  

ha ha ha... spomeniiii, uliciii, grad, podir grad... ha ha ha - spomniash li si tozi mladej za purvi put kato vidia klekaloto... ha ha ha - nie mu vikame "ei tam ima toaletna", a toi otide, vurna se i nervno kaza "tam ima edna dupka v zemiata, niama toaletna", a posle kato se opitvahme da mu obiasnim 4e tova e toaletnata ni gledashe podozritelno i si misleshe, 4e mu vurtim niakoi nomer! A kolkoto do kurpata za guz - spored men mozukut mu taka i otkaza da poviarva, 4e prednazna4enieto i e imenno takova...

Анонимен каза...
21 януари 2009 г. в 4:26  

хаха, колко си прав с образа на клекалото по черноморието :) и аз имам ужасяващи спомени от подобни :)

Джаджи

Clicky Web Analytics