Протест vs Манифестация

сряда, 14 януари 2009 г. ·

Замислих се тия дни каква е разликата между протест и манифестация в днешна България. И двете думи са синоними на демонстрация, събрание, шествие... Тия дни видяхме и двата вида прояви в София.
Първата беше гражданският протест срещу кретенското управление на страната ни. Беше приятно. Хората бяха усмихнати. Шегувахме се. Прехвърчаха и снежни топки. И чат пат някоя пиратка. Добре де, признавам, беше скучно. Поне докато полицаите не решиха да превземат площада. Всъщност и тогава беше скучно. Дори новината, че на протеста има "взривно устройство" не наруши скуката, а именно това доведе до нахлуването на полицията.
Това бяха впечатленията ми от видяното на живо на 14.01.2009 г. докато не се прибрах в къщи и не пуснах телевизора. Видях кадри как 10-20 младежи се опитват да удрят полицаите. После кадри как полицаи пребиват всеки който им се изпречи на пътя. И още кадри как полицаи псуват като каруцари. И още кадри как полицаи малтретират деца. После разбрах, че между арестуваните около 170 човека имам дори и познат. Оправдали са го разбира се. Както и повечето от арестуваните. Разбрах, че са го псували в ареста. През нощта, през един час са влизали в стаята, в която са били задържаните от протеста и са редели приказки от сорта на "ей са ви ебахме майките... бял ден нема да видите, след като ви осъдиме... с тия досиета, само като чистачи ще работите... " А може и да преувеличава... де да го знам.
Това са впечатленията ми от видяното по телевизията на 14.01.2009.

Днес имаше манифестация за пускането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй. Организирана от близки до "бизнесмена" Христо Ковачки политически формации. Наричам това събиране манифестация, защото по всичко прилича на до болка познатите ни шествия пред мавзолея и стоящия там, махащ с ръка, Тодор Живков. По данни на медиите, на нея са присъствали над 10 000 души. Десетки рейсове са докарали манифестиращи от всички краища на България, където Ковачки притежава тецове, заводи и мини... всички прилики с гласуващите за ДПС са случайни...

Приликите между двете мероприятия са, че и двете бяха дирижирани от властимащите. Гражданският протест от 14.01.2009 беше омацан в черни краски и смачкан, за да пресече в зародиш желанието на всички недоволни от ненормалното управление на тройната коалиция, да отидат пред Народното събрание.
Манифестацията от 18.01.2009 е подкрепена от властимащите, защото поляризира народа в безопасна посока - пускане на спряните реактори. Отдалечава мислите му от спрените евросредства, газовата криза и липсата на каквато и да била национална стратегия в областта на енергетиката. И някак естествено вменява на Европейския съюз ролята на лошия, защото е малко вероятно той да разреши пускането на реакторите.
Каквото и да направи ЕС, управляващите и икономическите кръгове зад тях ще спечелят. Ако реакторите бъдат пуснати, ще бъде изнесено електричество на стойност стотици милиони лева, които ще влезнат в техните джобове. Ако реакторите не бъдат пуснати, ЕС ще бъде оприличен на диктаторски режим, по-лош дори от СССР, който всячески ни тъпче в калта.

Разликите между двете мероприятия са.... не знам какво да напиша тук. Сигурен съм, че има хора, които са били и на двете демонстрации. И точно това е проблема. Спирам тук. Нека всеки сам си прави изводите. И най-накрая да изчисти своята позиция, защото иначе още много десетилетия единственото, с което ще се хвалим е, че България някога е била на 3 морета.

Джаджи

Clicky Web Analytics