Расте, но не старее

понеделник, 25 февруари 2008 г. ·

Знаете го този девиз. Знаете за кой град става дума.

Като дете живеех при баба ми и дядо ми в кооперация близо до хотел Плиска. Имаше чудесна градинка с пейки и катерушки. Самите блокчета бяха на 25 до 50 метра едно от друго. Между тях имаше джанки, круши и вишни.. Можете да си представите колко време съм прекарвал по дърветата и какво количество от плодовете им съм изяждал.
Сега градинката я няма. Построени са три кооперации и трите вече са заселени, а дърветата изсечени. Едната кооперация е по средата на градинката и живеещите в нея паркират там където беше детската площадка.

За 19 години демокрация, растежът на София е заприличал на някои процеси, които протичат върху задника на застаряваща порноактриса от поредицата MILF - целият е покрит с целулитни образувания и няма едно гладко местенце.

Защо го разказвам всичко това? Защото току що ми попадна статия за управленската програма на кмета Бойко Борисов.
Статията е доста обща и няма нищо конкретно, та затова се изкуших да отворя сайта на Софийска община и да видя самата програма. Признавам си, досега не бях посещавал интернет страницата й. Не ми се ще да коментирам дизайна, но все пак, който го е правил е добре да отиде да се гръмне. Супер дървено изпълнение.
Там, след 10 минути ровене, открих и самата програма. Не знам защо не са я сложили на главната страница. Та това е събитие. Незнам си колко месеца след изборите, програмата на Бойко Борисов най-после е достъпна за гражданите.
Зачетох я.
"Бля-бля-бля... 150% увеличение на приходите от местни данъци, такси и глоби."
Как? Не става ясно. Но си спомням, в пресата писаха че ще ги увеличат. Все пак сме столица. Не може да е евтино. Значи как ще стане? По високи данъци, такси и глоби, а не по-добра събираемост.

"Бля-бля-бля... Осигуряване на кредитен ресурс до 200 млн. евро за периода от 2008 г. до 2011 г." Чрез кредити от местни банки, EIB и EBRD и др. при преференциални лихвени и други параметри за финансиране на проекти и дейности.

"Бля-бля-бля... Осигуряване на финансиране на обекти в размер на 100 млн. евро за периода от 2008 г. до 2011 г." Чрез участие в конкурси на МОСВ.

"Бля-бля-бля... Повишаване на приходите до 300 % през 2011 г. спрямо 2007 г." От оптимизиране на контролните функции на Столична община по отношение събираемостта на доходи от отдадено общинско имущество под наем и от рекламна дейност.

"Бля-бля-бля... Привличане на частни инвестиции в размер до 300 млн. евро в проекти за публично-частно партньорство."

"Бля-бля-бля... Привличане на средства по оперативна програма “Транспорт” за развитие на метрото...
Очаквани резултати: Осигуряване до 300 млн. евро за развитие на метрото."

Всички тези приходи щели да осигурят финансовата стабилност на СО. Това е приоритет ЕДНО.
Приоритет ДВЕ е доизграждане и усъвършенстване на системата и
административните формирования за събиране на местни данъци и такси
Бля-бля-бля... какво стана, че се обърках... Това не беше ли част от приоритет ЕДНО?

Тук не издържах и пуснах едно търсене за завода за отпадъци, за който господин Борисов неколкократно повтори, че вече имало план и всичко едва ли не било готово. Нъцки. Нещо щели да модернизират в Суходол. И тепърва щяло да се прави анализ на количествата и съставa на отпадъците на Столична община. Срок 2011 година.
Супер! Бате Бойко тогава нема да е кмет. А дотогава ше праиме анализи. Чиста работа!

След като се убедих, че няма смисъл да чета тази програма, реших да разгледам структурата на документа. Пълна боза. Правили са го поне 10 човека. Повечето не са чували за менюто Format в MS Word.

Да не говорим за Styles and formating.
Просто шрифт Ариел, тук таме болднат. Няма да се ползват разните Heading, че после по най-лесния начин да направиш добре изглеждащо съдържание на документа.
Нееее. За к'во му е на някой съдържание?

В началото е писал човек, който не е чувал за форматиране. Чак към средата се появява друг, който явно е участвал в изготвяне на тръжна документация и е сложил тук таме Heading. Дори bulets са заменени от numbering. Но не си е давал много зор. После умело е редактиран от трети, който си е добавял "2.3 ....", "4.3.1 ..." без да ползва функцията от споменатото по горе меню. И т.н. и т.н.

Сещате ли се за задника на порноактрисата? Същата работа е и с този документ. Така че да очакваме ли нещо да се промени в София? Май не.

2 comments:

Анонимен каза...
25 февруари 2008 г. в 22:02  

Искам само да спомена че квито политиците
-> такава държавата квато държавата -> такъв футбола квито футболистите
-> такива АйТи сп"И"циалистите

Демек всеки втори дето може да форматира "ворд" документ е АйТи. Пък както знаем АйТи-тътъ вземат не малко кеш. А тъй като приоритет номер едно както сам си забелязал е изкарването на мари - харченето на пари е почти забранено.

За туй то не е форматиран документа !
Само да не кажеш че дедукцията ми е грешна!

skotie каза...
25 февруари 2008 г. в 23:22  

бе то и обратното е вярно... за да ти го докажа, ще разкажа една приказка.
Имало едно време една фирма, която ползвала услугите на една охранителна фирма, за да ги пази от лошите хора. В тази охранителна фирма работело едно момиче. Животът бил суров към него. Редица курсове било завършило - маникюр, педикюр, фризьорство, коафьорство. Но нещата така се стекли, че заработило във въпросната охранителна фирма.
А в другата работел един Програмист. Възхищавало се момичето на Програмиста и си мечтаело да има колата и парите му. И какво да прави, решило да запише курс за програмиране. Дори го питала, да й препоръча такъв. Ако е възможно да Ултималния Курс по Програмиране, Алгоритмуване, Логаритмуване и Писане на Самодокументиращ не Код. Да го завърши и да стане и тя бел човек.
Та какъв е извода - каквито спицялистити -> такива футболистити -> такава държавата -> такива политицити.

А ако трябва да отговоря сериозно, то ролята на ИТ-то е да осигурява инструменти на бизнеса (държавата, в частност) за неговото (нейното) развитие. Ворда е един такъв инструмент. И некой требва да знае как да го ползва. Ама тоя некой като е спал на курса за ворд и хоп "Айтито - звездата! На ..... ти в ......!", ако мое да се израза ,така, по-вулгарно.

Джаджи

Clicky Web Analytics