Всяка ръка на крак!

вторник, 22 април 2008 г. ·

Винаги ми е било най-трудно да измисля заглавие за писанията си. Днешното е лозунг от ония времена.

Петицията за отдаване на курортите ни на нашите не толкова любими съседи Гърция вече събра цели 16 подписа (още по темата - тук, тук и тук). Причината да ви напомням за нея е, че измина почти месец и инерцията, която тази инициатива беше набрала по едно време, изчезна.

Нека ви напомня, защо курортите ни трябва веднага да бъдат предадени на държава, която знае как да управлява "актива" природа.

Созолоп става голф център
(малко извадки)
Созопол започва политика на стимулиране на голф туризма, обяви главният архитект Румен Александров, цитиран от радио Дарик. Като част от управленската програма на кмета Панайот Рейзи вече са предприети поредица от мерки за промяна на профила на гостуващите туристи, т.е привличането на все повече платежоспособни гости.

...
В общинската стратегия е залегнало и изграждане на голям атракционен парк върху площ от 300 дка в зоната между пътя Созопол - Бургас и залива до къмпинг „Градина". Бъдещите три голф игрища ще бъдат обслужвани от летище, чиято писта ще е с дължина от 1800 метра, напълно достатъчна за обслужване на малки самолети. Созополският аеропорт ще бъде разположен между селата Равна гора и Извор, той е предвиден в общия устройствен план.
...
За бъдещите голф комплекси са предвидени локални пречиствателни станции и това е съгласувано с РИОСВ Бургас.
За мен Созопол от доста време е голф център. Последният път като ходих на почивка там, ми откраднаха железните капачки на винтилите на гумите (Имаха си емблема с марката на колата ми. Шукарийка бяха и много им се кефех. Не мога да разбера колко залюхан голфър трябва да си, за да откраднеш капачки за винтили с емблемата на Хонда). Също така нямаше къде да паркирам от голфове.

Интересното в статията е, че въпреки безумното застрояване на този иначе толкова симпатичен курорт, пречиствателни станции досега не е имало. Мърсотията си се зауства направо в Черно море. Така че не обвинявайте само гадната храна и ниската хигиена по кръчмите за диарията, която ви мъчи всяка почивка. И от къпането в морето може да е.
Мисля, че средата на 2005 година започна строеж на градска пречиствателна станция, но не знам дали е готова.
Голф игрищата обаче са друго нещо. Те без пречиствателни станции не могат да функционират. Без летища също. Да сте чували голф игрище без собствено летище?

Снощи седнах да разглеждам старите албуми със снимки от морските си почивки. Установих, че имам много малко снимки. Лошото е, че вече няма как да запълня този пропуск, защото девствени райони по Черноморието почти не останаха.
Така като гледам накъде отиват нещата, аз май не влизам в нито един от профилите на търсените туристи по нашето Черноморие. Не знам да плача ли или да се радвам от това.

2 comments:

ddimitrov каза...
22 април 2008 г. в 14:28  

плачи, плачи!
защото когато черноморието стане отново румелийско, ще си плащаш 200 евро за виза, за да видиш истински голф-терени около соЗоропол, Не! Зебър, Плиморско, По-морие, Миндж урин и т.н.

Анонимен каза...
25 април 2008 г. в 3:14  

Edna stara prepratka ot "sex, narkotici i rock and roll" - za tova deto vsi4ki si izhvurliali toaletnata hartia v moreto i kato popadnela tam tia stavala na top4eta i teia top4eta vlizali v o4ite na ribkite i te shtoto si niamat ruchichki da si iztriqt o4i4kite ve4e ne vijdat na kude pluvat... abe cial etiud beshe... ne znam shto se setih...

Джаджи

Clicky Web Analytics