Филм: Quarantine

сряда, 28 януари 2009 г. · 1 comments

Не, не съм го гледал. Мисля и да не го гледам. Защото вече съм го гледал в оригинал. И то доста скоро. Оригиналът се казва [Rec] и дори написах няколко добри думи за него.
Ето и описанията на двата филма в imdb.com:

Не мога да разбера за чий чеп, тия от Холивуд са се фанали да правят римейк на толкова пресен филм. Сигурно разчитат на това, че средностатистическият животновъд от средните щати не чувал за Испания и не знае, че чат пат правят доста свестни филми.

Сега видях, че тази година трябва да излезе и втора част на [Rec].

Делник

понеделник, 26 януари 2009 г. · 0 comments

Всяка сутрин, на път за работа, си говорим с една колежка за международното положение по света и у нас. Както може да се сетите разговорите ни се въртят предимно около грандиозния провал на тройната коалиция.В диалозите ни, аз като един завършен простак, на който му липсват първите 7 години, редовно обрисувам управляващите с думички и словосъчетания от сорта на педераст, идиот, цървул, дупедавец, дупелизец, измекяр, боклук, кенеф, нужник, клекало, лайно, мекотело, амеба, ваш'та семка комсомолска, ваш'та мама у дупето, задна прашка, кой ви изсра по тия географски ширини, ваш'та мама шумкарска....... и т.н.

П.С. Включвам се в ей тая инициатива - http://en-gb.facebook.com/group.php?gid=63673121688

едит: аре наш'те! Сайта на правителството вече е в подножието на върха на класирането - 4-то място! Съвсем скоро ще трябва да запеем чорбарския рефрен "Кой сега е номер едно!?".

Вълшебната гъба

четвъртък, 22 януари 2009 г. · 0 comments

Такааааа... след обилния обяд, който си направихме с колегите, състоящ се от печени кремвирши с кашкавал, лютеница с боб, руска салата, посочените в предния пост екстри и едно бурканче люти чушки, отидох да изпробвам още един израелски продукт. Гъбичка, която чисти всичко. Предназначението й е за почистване на кухненски уреди, но, по метода на пробата, се оказало, че чудесно почиства и следи от чужда боя по колата.

Преди няколко месеца, един олигофрен с Шкода 120L така беше паркирал до мене, че боядиса едната страна на бронята на колата ми в зелено. Произшествието стана на паркинга на Мосю Бриколаж. Наричам го олигофрен, защото като си видях бронята, културно го изчаках да се появи и още по-културно му обясних какво мисля за цялата му рода и невероятните му умения в паркирането. А докато го хранех, той не каза нито думичка и само гледаше като теле. Все още като погледна задницата на колата, го споменавам този човечец.
Та след като хапнахме по царски, отидох до паркинга да пробвам гъбичката. Всичко изчисти.Ръсиш малко гола вода и търкаш. Бронята е като нова, освен едно местенце, където боята е свалена до пластмасата.
Ето и две снимки - на бронята и на гъбата. С гадно качество са, защото са правени с телефон.


Вкусно

· 0 comments

Композицията, която виждате на снимката, се състои от трите най-важни неща в офиса. Двете бурканчета ги донесе един колега. Внос от Израел са и може би са най-лютото нещо, което съм ял в последно време. Зеленото бих го класифицирал като пикантно люто, а червеното... червеното е ядрено гориво!
Пълната класификация, която стои отстрани на етикета е:

  • Бяло - най-лекият вариант. Не съм го консумирал.
  • Зелено - импровизиран превод на надписа от етикета: оле мале!
  • Червено - импровизиран превод на надписа от етикета: оле мале въй въй въй, ко ма напрай ти уа!
Горещо препоръчвам на всеки, който има възможност, да си набави горните две бурканчета! В България не се продават. В нормалните страни не знам как стоят нещата.
За подложка е ползван алкохолният каталог на Ивенди.

Особености на българските тоалетни

вторник, 20 януари 2009 г. · 2 comments

Клозетната афера почти отшумя, но аз, верен на принципа "по-добре късно, отколкото никога", ще разкажа една история.
Преди 13-14 години ходихме на море на някакви бунгала в Ахтопол. В заведенията, най-разпространения кенеф беше от вида клекало. Същото беше и в Созопол, Приморско, Обзор, Несебър и Слънчев бряг. Дотолкова бяхме свикнали с него, че май въобще и не забелязахме кога, по заведенията в курортите, започнаха да се появяват нормални, за западните стандарти, тоалетни. Все пак, мисля, че допреди 5-6 години, клекалото беше преобладаващия вид кенеф.
Но да се върнем на историята. С нас беше дошло едно момче, което от 3-4 години живееше в чужбина и му беше доста неприятно ползването на клекалото. Дори и за малка нужда. Предпочиташе да опикае някой храст. За голяма нужда се връщаше до квартирата си. Той и още един младеж, който беше с гаджето си, бяха на квартира. Може би единственото по-стресиращо преживяване, от това да ползва клекало, беше, когато ползва тоалетната в бунгалото ни и разбра, че малката кърпичка, която виси на закачалката и с която си беше избърсал ръцете, не е за лице, а за гъз. Да, така е. Някои хора, след като се изсерат, си подмиват задника. Не съм аз...
Пак се отплеснах. Идеята ми е, че клекалото не може да не остави дълбок отпечатък в съзнанието на всеки, който е свикнал на елементарни удобства, дори когато посещава тоалетната. То това не е като да клекнеш и да се изсереш на полето. Тревата да гъделичка задника ти... отвсякъде да се носи аромат на природа.... черноморското клекало е една гадна дупка в земята, която смърди на лайна! Предполагам, че 90% от туристите са запомнили нашето черноморие с рядкото щастие, което ги сполетява и клеченето в този вид тоалетна. Изхождайки от тези разсъждения, никак не е учудващо, че някакъв там чешки художник е изобразил България именно с клекало.
Голямата ирония в случая е, че знам за едно все още функциониращо клекало. Намира се в една от четирите каси на чешкото дружество ЧЕЗ България в София. Предполагам, че не са сложили нормална тоалетна, защото пестят всяка стотинка за реинвестиции в рушащата се електропреносна мрежа на столицата ни. А може да е просто от носталгия.

Протест vs Манифестация

сряда, 14 януари 2009 г. · 0 comments

Замислих се тия дни каква е разликата между протест и манифестация в днешна България. И двете думи са синоними на демонстрация, събрание, шествие... Тия дни видяхме и двата вида прояви в София.
Първата беше гражданският протест срещу кретенското управление на страната ни. Беше приятно. Хората бяха усмихнати. Шегувахме се. Прехвърчаха и снежни топки. И чат пат някоя пиратка. Добре де, признавам, беше скучно. Поне докато полицаите не решиха да превземат площада. Всъщност и тогава беше скучно. Дори новината, че на протеста има "взривно устройство" не наруши скуката, а именно това доведе до нахлуването на полицията.
Това бяха впечатленията ми от видяното на живо на 14.01.2009 г. докато не се прибрах в къщи и не пуснах телевизора. Видях кадри как 10-20 младежи се опитват да удрят полицаите. После кадри как полицаи пребиват всеки който им се изпречи на пътя. И още кадри как полицаи псуват като каруцари. И още кадри как полицаи малтретират деца. После разбрах, че между арестуваните около 170 човека имам дори и познат. Оправдали са го разбира се. Както и повечето от арестуваните. Разбрах, че са го псували в ареста. През нощта, през един час са влизали в стаята, в която са били задържаните от протеста и са редели приказки от сорта на "ей са ви ебахме майките... бял ден нема да видите, след като ви осъдиме... с тия досиета, само като чистачи ще работите... " А може и да преувеличава... де да го знам.
Това са впечатленията ми от видяното по телевизията на 14.01.2009.

Днес имаше манифестация за пускането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй. Организирана от близки до "бизнесмена" Христо Ковачки политически формации. Наричам това събиране манифестация, защото по всичко прилича на до болка познатите ни шествия пред мавзолея и стоящия там, махащ с ръка, Тодор Живков. По данни на медиите, на нея са присъствали над 10 000 души. Десетки рейсове са докарали манифестиращи от всички краища на България, където Ковачки притежава тецове, заводи и мини... всички прилики с гласуващите за ДПС са случайни...

Приликите между двете мероприятия са, че и двете бяха дирижирани от властимащите. Гражданският протест от 14.01.2009 беше омацан в черни краски и смачкан, за да пресече в зародиш желанието на всички недоволни от ненормалното управление на тройната коалиция, да отидат пред Народното събрание.
Манифестацията от 18.01.2009 е подкрепена от властимащите, защото поляризира народа в безопасна посока - пускане на спряните реактори. Отдалечава мислите му от спрените евросредства, газовата криза и липсата на каквато и да била национална стратегия в областта на енергетиката. И някак естествено вменява на Европейския съюз ролята на лошия, защото е малко вероятно той да разреши пускането на реакторите.
Каквото и да направи ЕС, управляващите и икономическите кръгове зад тях ще спечелят. Ако реакторите бъдат пуснати, ще бъде изнесено електричество на стойност стотици милиони лева, които ще влезнат в техните джобове. Ако реакторите не бъдат пуснати, ЕС ще бъде оприличен на диктаторски режим, по-лош дори от СССР, който всячески ни тъпче в калта.

Разликите между двете мероприятия са.... не знам какво да напиша тук. Сигурен съм, че има хора, които са били и на двете демонстрации. И точно това е проблема. Спирам тук. Нека всеки сам си прави изводите. И най-накрая да изчисти своята позиция, защото иначе още много десетилетия единственото, с което ще се хвалим е, че България някога е била на 3 морета.

Две в едно

четвъртък, 8 януари 2009 г. · 1 comments

Малко ни остава и до три в едно. Само трябва да прибавим към финансовата криза и спирането на доставките на газ, няколко фалита на предприятия от тежката индустрия и месарския бизнес. На тях дори бих се радвал, така като се позамисля. Заличаването на инструментите за точене на пари от държавата (тежката индустрия) и основните спонсори на БСП си е добра новина откъдето и да го погледнеш. Лошото е, че и съвсем нормални производства са заплашени от фалит.

Няма да задълбавам много много. Само ще подчертая за пореден път пълното си разочарование от настоящите ни управляващи. Причините са ясни на всички. На никого не искам да натрапвам мнението си. Това са си мои наблюдения, изградени от приетата от гладкия ми мозък информация. Ако има неточности, ще се радвам да бъдат изгладени.

1. Пълната ни енергийна зависимост от Русия и липсата на каквито и да било опити за разбиването й. Не приемам твърдението, че сме заложници на спора между Украйна и Русия. Факт е, че водената в последните 10-тина години енергийна политика е в пълен ущърб на националната ни сигурност. Ако въобще можем да говорим за каквато и да била национална политика. Тя липсва. Всичко се прави в зависимост от определени индивидуални интереси. За настоящата ситуация отговорността си е изцяло наша и наистина трябва да валят оставки.

2. Изтече информация, че още преди Коледа сме били предупредени за спирането на доставките на газ и не са взети никакви мерки. Абсолютно никакви. За по-тъпите ще потретя - никакви мерки. Дори се оказа, че запасите ни от алтернативни горива (мазут в случая) са много по-малки от регламентираните по закон. Ако се напънем да помислим, ще се сетим как милиони от излишъка, миналата и по-миналата година, бяха дадени на Министерството на извънредните ситуации за попълване на този резерв. И въобще това министерство какво прави, след като никое голямо предприятие не го ебе да спазва наредбите и да поддържа такъв резерв.

3. Пълна непрозрачност на всички процеси в държавата. Всеки един търг е компрометиран още преди обявяването му. Договорът с Газпром е секретен. Никой не знае точно колко е газа в хранилището в Чирен. Ще използвам един HR термин - има огромен шум в комуникацията на всички нива в България, който е създаден само за да подпомага обогатяването на определени икономически кръгове.

4. Така и така споменахме Чирен. Обемът, който може да бъде изтеглен оттам е около 550 млн. кубични метри. И май са налични. Министърът на икономиката се хвали, че щели да стигнат за повече от 4 месеца. Но забравя да спомене, че ако няма доставки на газ в тези 4 месеца, много производства ще са едва ли на системи и при забавяне на възстановяването на доставките може да се окаже, че трябва да обявят несъстоятелност. Причината е, че дневната ни консумация на газ е между 12 и 18 млн. кубични метра на ден. А от хранилището в Чирен могат да се теглят само около 4.2 млн. кубични метра на ден. Тоест стои въпросът защо не е увеличено фи-то на тръбата, така че да покрива поне 70% от дневното потребление в страната. Да, тогава запасите ни няма да стигнат за 4 месеца, но поне ще е гарантирана номралната работа на производствата, зависещи от тази природна суровина.

5. Пълното профанизиране на дипломатическия диалог от страна на президента с искането му за отваряне на блокове от АЕЦ Козлодуй. Откъдето и да го погледнеш това си е чисто популистко искане. И това ли е максимума, който може да искаме от Европейския съюз в така създалата се газова криза? Не, разбира се. Това дори не трябва да е целта минимум. Как пускането на тези блокове ще гарантира доставките на нужното ни количество газ? Никак.
Имаме достатъчно мощности, за да обслужваме собствените си нужди от електричество. Врътката е в това, че градските мрежи не се модернизират и при повишено потребление, няма да издържат и ще присветкваме като коледна елха.
Тези блокове ще са от полза само на българската енергийна мафия, която (ако това пускане вземе че стане) ще прибере още едни милиони от износ на ток. Ефектът в дългосрочен план ще е нулев. За държавата имам предвид, а не за разни индивиди като Р. Овч.

Всички сме гледали документални кадри от опитите на ядрено оръжие в Невада. Игрални филми също. Опитите се извършват върху макети на населени места. Има си къщи, коли, ел. инсталация, манекени на хора. Абе всичко. Идеята е да се види какво бива засегнато от ядрения взрив и в каква степен. Сетих се за това, защото, в случая, аналогията с Балканите (и в частност България) е поразителна. Само дето тука сме живи хора. Но това е само нашата гледна точка. От гледната точка на Русия ние сме просто един макет, от който е видно какво може да се случи с Европа, ако не изпълняват всяка тяхна прищявка.

В този смисъл Европейският съюз трябва най-накрая да се сети за поговорката, че веригата винаги се къса там, където е най-слабата й брънка. А ние трябва да покажем поне минимални усилия, че не искаме да сме последна дупка на кавала, защото иначе никой няма да ни помогне. Просто ще бъдем жертвани, за да бъде веригата по-здрава.

Джаджи

Clicky Web Analytics